Fairtrade (Tropische groente en fruit)

Top keurmerk
Top keurmerk

Fairtrade (Tropische groente en fruit)

Het topkeurmerk Fairtrade biedt boerenorganisaties gegarandeerde prijzen en geeft coöperaties ontwikkelpremies voor gezondheid, onderwijs en bedrijfsvoering. Het stelt ook bepaalde milieu-eisen. Welke eisen stelt het? Fairtrade biedt gegarandeerde prijzen en ontwikkelpremies. Boeren zijn verplicht zich te verenigen in coöperaties; plantagewerknemers in werknemerscomités. Op verzoek krijgen boerenorganisaties een deel van de prijs vooruitbeta...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Het topkeurmerk Fairtrade biedt boerenorganisaties gegarandeerde prijzen en geeft coöperaties ontwikkelpremies voor gezondheid, onderwijs en bedrijfsvoering. Het stelt ook bepaalde milieu-eisen.

Welke eisen stelt het?

Fairtrade biedt gegarandeerde prijzen en ontwikkelpremies. Boeren zijn verplicht zich te verenigen in coöperaties; plantagewerknemers in werknemerscomités. Op verzoek krijgen boerenorganisaties een deel van de prijs vooruitbetaald om hun leden direct na de oogst te kunnen uitbetalen. Dit kan misbruik door opkopers voorkomen. Fairtrade stimuleert langdurige handelsrelaties (minimaal 2 jaar).

Fair Trade stelt ook milieu-eisen. Allereerst: voldoen aan nationale en internationale milieuregelgeving. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar regelgeving wordt niet in alle landen even goed gecontroleerd. Bepaalde gevaarlijke bestrijdingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, er gelden eisen voor afval- en waterbeheer, en boeren moeten kunnen aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Er zijn geen eisen over ontbossing, maar schade aan gebieden met hoge biologische, economische of culturele waarde moet voorkomen worden.

Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988) van gelijknamige stichting. In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is het keurmerk Fairtrade geworden. In Nederland komt het Fairtrade logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar Netherlands.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Producten met het Fairtrade keurmerk worden verkocht in supermarkten, natuurvoedingswinkels en wereldwinkels. 

Meer informatie


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.