Wat zijn topkeurmerken?

In de categorie Voeding staan ‘topkeurmerken’. Dit zijn de toppers onder de keurmerken. Een topkeurmerk voldoet aan 3 eisen:

  • Het is ambitieus (streng): de eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk gaan veel verder dan gemiddeld (wat ‘normaal’ is in de branche). Een topkeurmerk haalt een score van 4 of 5 op één van deze duurzaamheidsterreinen.
  • Het is transparant: de eisen zijn makkelijk te vinden op de website en concreet. De informatie over het keurmerk is bovendien makkelijk te begrijpen en dekt de lading. Kortom: je weet waar het keurmerk voor staat. Een topkeurmerk heeft een score van 4 of 5.
  • Het is betrouwbaar: er is onafhankelijke controle, liefst door een organisatie die is goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie (of een vergelijkbare buitenlandse instelling). Of het keurmerk is lid van ISEAL. Er zijn sancties als de gebruiker van het keurmerk niet aan de eisen voldoet. Benodigde score: 2 of 3.

De topkeurmerken voor voeding
De topkeurmerken voor voeding.

Lees meer over ASCBeter Leven 2 sterren en 3 sterrenDemeterEKOEuropees keurmerk voor biologische landbouwFairtradeMilieukeurMSCRainforest AllianceRSPO Certified Sustainable Palm OilUTZ.

Daarnaast behalen ook 2 buitenlandse keurmerken de hoogste score: het Duitse Naturland biologische vis en het Zweedse KRAV. Ook deze keurmerken kun je in Nederlandse winkels aantreffen.

Alleen voeding

Milieu Centraal heeft in 2016 bepaald welke voedingskeurmerken een topkeurmerk zijn. De keurmerken in de andere categorieën heeft Milieu Centraal nog niet op deze manier beoordeeld.

Lees meer over de beoordeling van voedingskeurmerken.