Over de Keurmerkenwijzer

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo'n 200 keurmerken en logo’s die iets zeggen over milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk. Milieu Centraal beoordeelt hoe streng de eisen van de keurmerken en logo’s zijn, of de controle goed is en of ze transparant zijn in hun informatie en verslaglegging.

In de Keurmerkenwijzer vind je alleen keurmerken en logo’s die over duurzaamheid gaan, of die mensen met duurzaamheid in verband brengen. Andere keurmerken (bijvoorbeeld over gezondheid of veiligheid – denk aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen) beoordeelt Milieu Centraal niet.

Score

De hoogste score op elk onderdeel is 5 blokjes, de laagste 0. De score op controle van voedingskeurmerken wijkt hiervan af: die gaat in 3 blokjes. Als een criterium niet van toepassing is, staat er n.v.t. Zo kun je groente moeilijk beoordelen op dierenwelzijn. Als een score nog vastgesteld moet worden, staat er n.t.b. (nog te bepalen). Lees meer over de score.

Keurmerk of logo?

In de Keurmerkenwijzer vind je ook bedrijfslogo’s, informatielogo’s en andere plaatjes die op verpakkingen staan en iets over duurzaamheid zeggen. Lees meer over de verschillen.

Topkeurmerken

In 2016 zijn de keurmerken en logo’s over duurzaamheid van voeding op een nieuwe manier zeer grondig beoordeeld. Daarbij heeft Milieu Centraal een aantal topkeurmerken aangewezen. Lees meer over topkeurmerken.

Ontbreekt er een keurmerk of logo?

Keurmerken komen en gaan. Kom je in een Nederlandse winkel een keurmerk of logo over duurzaamheid tegen dat niet in de Keurmerkenwijzer staat? Stuur een e-mail met een foto van de afbeelding naar keurmerk@milieucentraal.nl. Wij gaan er dan naar kijken!