Fairtrade Cotton

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade Cotton

Wanneer het Fairtrade Cotton keurmerk op kleding of andere katoenen producten staat, geeft dit aan dat de gebruikte katoen op een eerlijkere, duurzame manier is geteeld. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Wanneer het Fairtrade Cotton keurmerk op kleding of andere katoenen producten staat, geeft dit aan dat de gebruikte katoen op een eerlijkere, duurzame manier is geteeld.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Fairtrade Cotton stelt alleen eisen aan de teelt voor vezelproductie, in dit geval van katoen. Voor de verwerking van de stof en de productie van kleding heeft Fairtrade een apart keurmerk opgesteld: Fairtrade Textile Product Standard.

Het keurmerk Faitrade Cotton richt zich op boeren en plantagewerknemers, met het doel om de handel eerlijker te maken en hun positie in de keten te versterken.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: Biologische boeren wordt gestimuleerd en gebruik van genetisch gemodificeerd katoen is niet toegestaan. Er geldt een verbod op bepaalde gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, eisen voor afval- en waterbeheer (geen verbod op teelt in gebieden met waterschaarste), en aantoonbaar zo min mogelijk gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Boeren moeten zich ook houden aan (internationale) regelgeving op het gebied van milieubescherming. Dit is niet in alle landen vanzelfsprekend.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: Boeren en plantagewerknemers zijn verplicht zich te verenigen in coöperaties of werknemerscomités. Kopers moeten voor de katoen een gegarandeerde minimumprijs en een ontwikkelingspremie betalen. De premie wordt door de coöperaties zelf ingezet voor verbetering in het bedrijf en de gemeenschap. Verder geldt een verbod op kinder- en dwangarbeid en discriminatie, en zijn er eisen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Katoen en textiel.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.

Kijk voor meer informatie over Fairtrade op www.fairtrade.net en op www.maxhavelaar.nl.


Laatste screening Augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.