EKO (wijn)

Keurmerk
Keurmerk

EKO (wijn)

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische wijn, en heeft als basis EU Biologisch. Het EKO-keurmerk is ook te vinden op eieren, groente en fruit, vlees, zuivel, koffie, thee en chocola, tropische groente en fruit en bloemen en planten. Welke eisen stelt het keurmerk? Naast de eisen vanuit EU Biologisch stelt het EKO-keurmerk extra milieueisen. Volgens de eisen van EU-biologisch moeten teeltpraktijken gericht zijn op verbetering van de b...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische wijn, en heeft als basis EU Biologisch. Het EKO-keurmerk is ook te vinden op eieren, groente en fruit, vlees, zuivel, koffie, thee en chocola, tropische groente en fruit en bloemen en planten.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Naast de eisen vanuit EU Biologisch stelt het EKO-keurmerk extra milieueisen. Volgens de eisen van EU-biologisch moeten teeltpraktijken gericht zijn op verbetering van de bodem. Alleen een beperkt aantal meststoffen is toegestaan, met gebruik van alleen de strikt noodzakelijke hoeveelheid.

EKO stelt ook groene stroom verplicht voor alle zelf aangekochte elektriciteit. Mechanische teeltmaatregelen zijn verplicht en natuurlijke vijanden worden ingezet om plagen te bestrijden. Biologische boeren mogen alleen de strikt noodzakelijke hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel gebruiken, met keuze uit een beperkt aantal toegestane middelen. EKO-boeren moeten ook 3% tot 5% van het bedrijfsoppervlak inrichten met natuurelementen ten behoeve van biodiversiteit. EU-Biologisch en EKO stellen geen directe eisen aan beperking van broeikasgasuitstoot, wel wordt deze indirect beperkt door een verbod op gebruik van stikstofkunstmest.

Voor producten die suiker, cacao, koffie, banaan, ananas, thee, cashewnoten, pinda’s en rijst bevatten, stelt het EKO-keurmerk het hebben van een erkend sociaal label verplicht. Voor wijnproductie geldt dit niet.

Hoe is de controle geregeld?

De controle op het voldoen aan de eisen van EKO-keurmerk wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde instellingen. Er is ook een sanctiebeleid, met intrekking van het certificaat als niet aan de eisen van het keurmerk wordt voldaan.

Impactrapportage

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. EKO heeft een start gemaakt met impactrapportage, waarin ze uitleggen welke effecten op milieu en dierenwelzijn hun normen hebben, waar mogelijk gekwantificeerd. Bij een volgende beoordelingsronde verwachten we nog beter inzicht in de effecten van het beeldmerk. Dan zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

(Geïmporteerde) Wijn.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van wijn drinken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening April 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.