PlanetProof (bloemen planten)

Keurmerk
Keurmerk

PlanetProof (bloemen planten)

PlanetProof is de nieuwe naam van het Milieukeur. Het staat op producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het is ook te vinden op snijbloemen (rozen, alstroemeria en tulpen), bloembollen, bomen, tuinplanten en (rozen)struiken. De snijbloemen komen uit de verwarmde kas, maar het gaat alleen om Nederlandse teelt, dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen.  Welke eisen stelt het? Voor bloemen en planten ...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

PlanetProof is de nieuwe naam van het Milieukeur. Het staat op producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het is ook te vinden op snijbloemen (rozen, alstroemeria en tulpen), bloembollen, bomen, tuinplanten en (rozen)struiken. De snijbloemen komen uit de verwarmde kas, maar het gaat alleen om Nederlandse teelt, dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen. 

Welke eisen stelt het?

Voor bloemen en planten vereist PlanetProof 'geïntegreerde teelt': door zo min mogelijk meststoffen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken blijft de milieubelasting laag. Deze teelt zit tussen gangbaar en biologisch in.

PlanetProof heeft een brede benadering van verduurzaming van producten en diensten. De criteria van PlanetProof hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. Milieukeur let op: watergebruik, verpakking en afval, biodiversiteit, dierenwelzijn en gewasbescherming. Energiegebruik moet worden geregistreerd en klimaatbelasting moet worden berekend. Het gebruik van duurzame energiebronnen is een keuzemaatregel en geen harde eis.  

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

PlanetProof staat voorlopig alleen op groente, fruit, bloemen en planten, het Milieukeur is te vinden op varkensvlees, eieren, schoonmaakmiddelen en betonproducten.

Meer informatie: planetproof.nl.

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op milieucentraal.nl.


Laatste screening december 2017
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.