On the way to PlanetProof (bloemen planten)

Keurmerk
Keurmerk

On the way to PlanetProof (bloemen planten)

PlanetProof is de nieuwe naam van Milieukeur. Het staat op producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het is ook te vinden op snijbloemen (rozen, alstroemeria en tulpen), huiskamerplanten (zoals orchideeën), bloembollen, bomen, tuinplanten en (rozen)struiken. De snijbloemen komen uit de verwarmde kas, maar het gaat alleen om Nederlandse teelt, dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen.  Welke eisen stel...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

PlanetProof is de nieuwe naam van Milieukeur. Het staat op producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het is ook te vinden op snijbloemen (rozen, alstroemeria en tulpen), huiskamerplanten (zoals orchideeën), bloembollen, bomen, tuinplanten en (rozen)struiken. De snijbloemen komen uit de verwarmde kas, maar het gaat alleen om Nederlandse teelt, dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen. 

Welke eisen stelt het?

Voor bloemen en planten vereist PlanetProof 'geïntegreerde teelt': door zo min mogelijk meststoffen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken blijft de milieubelasting laag. Deze teelt zit tussen gangbaar en biologisch in.

PlanetProof heeft een brede benadering van verduurzaming van producten en diensten. De criteria van PlanetProof hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. PlanetProof let op: watergebruik, verpakking en afval, biodiversiteit en gewasbescherming. Energiegebruik moet worden geregistreerd en klimaatbelasting moet worden berekend. Het gebruik van duurzame energiebronnen is een keuzemaatregel en geen harde eis.  

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

PlanetProof staat op aardappelen, groente, fruit, zuivelproducten, eieren, bloemen, planten en bewerkte producten.

Meer informatie: planetproof.nl.

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op milieucentraal.nl.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.