Global Organic Textile Standard

Keurmerk
Keurmerk

Global Organic Textile Standard

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk voor kleding die voor tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of voor minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. Er zijn milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Er zijn...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk voor kleding die voor tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of voor minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. Er zijn milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Er zijn ook milieueisen voor de verpakking en de fournituren. Het wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Zowel katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het meest biologisch geteeld.

Nadelig voor het milieu is dat er voor de teelt van katoen altijd heel veel water nodig is; aan de herkomst van irrigatiewater voor biologisch vezelgewas stellen de biologische keurmerken geen eisen.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij.

Waar kun je het vinden?

Enkele grote merken en kledingketens verkopen (enkele) biologische katoenen kledingstukken, of kleding die deels bestaat uit biologische katoen. Kijk voor verkooppunten op:

Kijk voor meer informatie over biologische katoen op de Engelstalige site www.global-standard.org.


Laatste screening december 2017
?
Combined Shape

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.


Combined Shape