Erkend streekproduct

Keurmerk
Keurmerk

Erkend streekproduct

Erkend Streekproduct is een keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde streekproducten met lokale toegevoegde waarde. Dat betekent: producenten doen iets extra’s voor biodiversiteit, natuur- en landschapsbeheer en gebruiken water en energie verantwoord. De overkoepelende eisen zijn niet erg concreet. Welke eisen stelt het? Veehouderij moet diervriendelijk zijn. Teelt moet seizoensgebonden zijn en in de volle grond. Er mag dus niet geteeld zi...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Erkend Streekproduct is een keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde streekproducten met lokale toegevoegde waarde. Dat betekent: producenten doen iets extra’s voor biodiversiteit, natuur- en landschapsbeheer en gebruiken water en energie verantwoord. De overkoepelende eisen zijn niet erg concreet.

Welke eisen stelt het?

Veehouderij moet diervriendelijk zijn. Teelt moet seizoensgebonden zijn en in de volle grond. Er mag dus niet geteeld zijn in verwarmde kassen of op substraten. Enkele streekmerken hebben ook eisen voor vis.

Het keurmerk wordt beheerd door de Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). SPN werkt nauw samen met een aantal regionale licentiehouders die meestal ook een eigen streekmerk  beheren. De streekmerken werken volgens dezelfde uitgangspunten. Alle producten komen in de landelijke database van het Erkend Streekproduct. 

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt jaarlijks uitgevoerd via zelfrapportage van de producenten. Eens in de 4 jaar vinden onafhankelijke controles op locatie plaats.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Je kunt het keurmerk tegenkomen op aardappelen groente, fruit, beleg en honing, dranken en thee, eieren, beleg en honing, noten, zaden, peulvruchten, graan- en meelproducten, ijs, smaakmakers, soep, vis, vlees, zuivel, en non-food producten.

Meer informatie

www.erkendstreekproduct.nl


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.