Waddengoud

Keurmerk
Keurmerk

Waddengoud

Waddengoud is een keurmerk voor voedingsproducten uit het Waddengebied. Het is een van de streekmerken van Erkend Streekproduct, een keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde streekproducten met lokale toegevoegde waarde. Dat betekent: producenten doen iets extra’s voor biodiversiteit, natuur- en landschapsbeheer en gebruiken water en energie verantwoord. De streekmerken merken moeten een gedeelde duurzaamheidsvisie naleven, waarvan de overko...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Waddengoud is een keurmerk voor voedingsproducten uit het Waddengebied. Het is een van de streekmerken van Erkend Streekproduct, een keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde streekproducten met lokale toegevoegde waarde. Dat betekent: producenten doen iets extra’s voor biodiversiteit, natuur- en landschapsbeheer en gebruiken water en energie verantwoord. De streekmerken merken moeten een gedeelde duurzaamheidsvisie naleven, waarvan de overkoepelende duurzaamheidseisen niet concreet zijn.

Welke eisen stelt het?

Producten van Waddengoud moeten biologisch zijn of aan de eisen van Milieukeur voldoen, of ze moeten voldoen aan een 'specifiek duurzaamheidsreglement'. Bij dat laatste is onduidelijk wat precies de minimumeisen zijn. Dierlijke producten moeten diervriendelijk geproduceerd zijn en teelt moet seizoensgebonden in de volle grond plaatsvinden. Bij vis zijn er eisen aan het soort netten en bijvangst.

Hoe is de controle geregeld?

De controle bij nieuwe inschrijvingen gebeurt door een onafhankelijke partij, waarna er jaarlijks een zelfverklaring afgegeven moet worden dat de eisen nog steeds worden nageleefd. Daarnaast voert een onafhankelijke partij jaarlijks bij 10% van de gecertificeerde bedrijven een hercontrole uit.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Diverse voedingsproducten van land en zee met een gegarandeerde herkomst uit het Waddengebied.

Meer informatie

www.waddengoud.nl


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.