Veldhoen

Bedrijfslogo
Bedrijfslogo

Veldhoen

Veldhoen is een bedrijfslogo van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend. Welke eisen stelt het? Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van kippen met het logo Veldhoen. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is deze te presenteren als m...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Veldhoen is een bedrijfslogo van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend.

Welke eisen stelt het?

Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van kippen met het logo Veldhoen. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is deze te presenteren als meerwaarde van een keurmerk. Verder komen de kippen uit Nederland en hebben ze meer leefruimte dan plofkippen (12 kippen per m2 in plaats van 18-21), daglicht in de stal, een natuurlijk dag- en nachtritme, geen groeibevorderaars (maximaal 45 gram groei per dag in plaats van 60-65 gram), een langer leven (slachtrijp met 56 in plaats van 35-42 dagen) en overdekte uitloop naar buiten. Kippen met het logo Veldhoen hebben een iets beter leven dan plofkippen. Het logo gaat iets verder dan het zusterlogo Tante Door en initiatieven van verschillende supermarkten om plofkip uit de schappen te bannen. Er zijn voor kippenvlees echter beduidend ambitieuzere keurmerken.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen aantoonbare controle en geen sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

De kip is te koop bij verschillende slagers en poeliers.

Meer informatie

Meer informatie: www.datzegtgenoeg.nl/veldhoen.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.