Tante Door

Bedrijfslogo
Bedrijfslogo

Tante Door

Tante Door is een bedrijfslogo van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend. Welke eisen stelt het? Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van kippen met het logo Tante Door. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is dit te presenteren al...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Tante Door is een bedrijfslogo van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend.

Welke eisen stelt het?

Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van kippen met het logo Tante Door. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is dit te presenteren als meerwaarde van een keurmerk. Verder komen de kippen uit Nederland en hebben ze meer leefruimte dan plofkippen (15 kippen per m2 in plaats van 18-21), daglicht in de stal, een natuurlijk dag- en nachtritme, geen groeibevorderaars (maximaal 45 gram groei per dag in plaats van 60-65 gram) en een langer leven (slachtrijp met 49 in plaats van 35-42 dagen). Er is geen vrije uitloop. Kippen met het logo Tante Door hebben een net iets beter leven dan plofkippen. Andere keurmerken op kippenvlees gaan echter veel verder.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen aantoonbare controle en geen sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

De kip is te koop bij verschillende slagers en poeliers.

Meer informatie

www.datzegtgenoeg.nl/tante-door


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.