Safe dolfijn vriendelijke gevangen

Keurmerk
Keurmerk

Safe dolfijn vriendelijke gevangen

Het Dolphin SAFE logo geeft aan dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier gevangen is. Welke eisen stelt het? Het Dolphin SAFE logo geeft aan dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier gevangen is. Bedrijven die dit logo voeren gebruiken geen ring- en drijfnetten waarin dolfijnen verstrikt kunnen raken. Ze vissen niet op tonijn in de buurt van dolfijnen. Het logo zegt niets over eventuele bijvangst van onder meer schildpadden en h...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Het Dolphin SAFE logo geeft aan dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier gevangen is.

Welke eisen stelt het?

Het Dolphin SAFE logo geeft aan dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier gevangen is. Bedrijven die dit logo voeren gebruiken geen ring- en drijfnetten waarin dolfijnen verstrikt kunnen raken. Ze vissen niet op tonijn in de buurt van dolfijnen. Het logo zegt niets over eventuele bijvangst van onder meer schildpadden en haaien). Ook stelt het geen eisen overbevissing van de tonijn zelf te voorkomen.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen onafhankelijke controle. Het SAFE-logo wordt beheerd door milieuorganisatie Earth Island Institute. Het Earth Island Institute geeft aan dat er een onafhankelijke waarnemer meegaat op grote schepen om te kijken of hun eisen nageleefd worden. 

Waar kun je het keurmerk vinden?

Het logo staat soms ook op blikjes skipjack tonijn. Deze tonijnsoort komt niet in hetzelfde leefgebied als dolfijnen voor. Bijvangst van dolfijnen komt bij kipjack tonijn dus per definitie niet voor. Het logo voegt hier niks toe. Het Dolphin SAFE logo staat soms ook op blikjes tonijn uit gebieden, waar überhaupt geen dolfijn voorkomt. Het voegt dan dus weinig toe.
Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.