RSPO Mixed Sustainable Palm Oil (voeding)

Keurmerk
Keurmerk

RSPO Mixed Sustainable Palm Oil (voeding)

Mixed Sustainable Palm Oil is een keurmerk van de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO). Dit is een internationale organisatie waar bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het WNF en Oxfam Novib) zich inspannen om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken.  Welke eisen stelt het? Mixed Sustainable Palm Oil geeft aan dat minstens 95% van de palmolie in het product met duurzaamheidscertificaten is aangekocht. De duurzaam aangekochte...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Mixed Sustainable Palm Oil is een keurmerk van de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO). Dit is een internationale organisatie waar bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het WNF en Oxfam Novib) zich inspannen om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken. 

Welke eisen stelt het?

Mixed Sustainable Palm Oil geeft aan dat minstens 95% van de palmolie in het product met duurzaamheidscertificaten is aangekocht. De duurzaam aangekochte palmolie kan vervolgens gemengd zijn met gewone palmolie. De fabrikant heeft het recht het keurmerk te gebruiken op een percentage van de productpartij dat overeenkomt met het percentage duurzaam ingekochte palmolie: als de helft van de palmolie duurzaam is ingekocht, mag het keurmerk op de helft van de verpakkingen gedrukt worden.

De teelt van de duurzame palmolie is niet ten koste gegaan van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Ook heeft het keurmerk criteria voor het respecteren van rechten van werknemers en de lokale bewoners. RSPO gelooft dat landen onderling verschillen in zaken als minimumloon en cultuur. Daarom gelden voor verschillende landen verschillende criteria en principes.

RSPO heeft ook het Certified Sustainable Palm Oil keurmerk. Dit geeft aan dat 95% van de palmolie in het product duurzaam is geproduceerd en gescheiden is gehouden van gewone palmolie.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid. Ook is RSPO lid (full member) van de internationale vereniging voor duurzaamheidsstandaarden ISEAL (www.isealalliance.org). Leden van deze vereniging adviseren en controleren elkaar bij het opstellen van eisen, monitoren van effecten en verbeteren van hun standaard.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Pure palmolie is niet in de winkel te koop. Wel zit het verwerkt in veel bewerkte producten die te koop zijn in de supermarkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in cosmetica en zeep.

Meer informatie


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.