RSPO Certified Sustainable Palm Oil (cosmetica)

Keurmerk
Keurmerk

RSPO Certified Sustainable Palm Oil (cosmetica)

Het keurmerk Certified Sustainable Palm Oil geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie in een product duurzaam is geproduceerd. Het is een keurmerk van RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil). Dit is een internationale organisatie waar bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het WNF en Oxfam Novib) zich inspannen om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken.  Welke eisen stelt het? De teelt van de duurzame palmolie is niet ten kos...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Het keurmerk Certified Sustainable Palm Oil geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie in een product duurzaam is geproduceerd. Het is een keurmerk van RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil). Dit is een internationale organisatie waar bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het WNF en Oxfam Novib) zich inspannen om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken. 

Welke eisen stelt het?

De teelt van de duurzame palmolie is niet ten koste gegaan van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Ook heeft het keurmerk criteria voor het respecteren van rechten van werknemers en de lokale bewoners. RSPO gelooft dat landen onderling verschillen in zaken als minimumloon en cultuur. Daarom gelden voor verschillende landen verschillende criteria en principes.

RSPO heeft ook het Mixed Sustainable Palm Oil keurmerk. Dit geeft aan dat duurzame palmolie is gemengd met gewone palmolie waarvoor duurzaamheidscertificaten zijn aangekocht.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid. Ook is RSPO lid (full member) van de internationale vereniging voor duurzaamheidsstandaarden ISEAL (www.isealalliance.org). Leden van deze vereniging adviseren en controleren elkaar bij het opstellen van eisen, monitoren van effecten en verbeteren van hun standaard.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Pure palmolie is niet in de winkel te koop. Wel zit het verwerkt in meer dan de helft van de producten die te koop zijn in de supermarkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in cosmetica en zeep. Ook in biodiesel wordt het toegepast. Op deze producten kan je het keurmerk aantreffen.

Meer informatie


Laatste screening 2014
?
Combined Shape

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.


Combined Shape