Milieukeur (bloemen en planten)

Keurmerk
Keurmerk

Milieukeur (bloemen en planten)

Milieukeur staat op producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het is ook te vinden op snijbloemen (rozen, alstroemeria en tulpen), bloembollen, bomen, tuinplanten en (rozen)struiken. De snijbloemen komen uit de verwarmde kas, maar het gaat alleen om Nederlandse teelt, dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen. Milieukeur gaat over op een nieuwe naam: PlanetProof. Welke eisen stelt het? Voor bloemen en ...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Milieukeur staat op producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het is ook te vinden op snijbloemen (rozen, alstroemeria en tulpen), bloembollen, bomen, tuinplanten en (rozen)struiken. De snijbloemen komen uit de verwarmde kas, maar het gaat alleen om Nederlandse teelt, dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen. Milieukeur gaat over op een nieuwe naam: PlanetProof.

Welke eisen stelt het?

Voor bloemen en planten vereist Milieukeur 'geïntegreerde teelt': door zo min mogelijk meststoffen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken blijft de milieubelasting laag. Deze teelt zit tussen gangbaar en biologisch in.

Milieukeur heeft een brede benadering van verduurzaming van producten en diensten. De criteria van Milieukeur hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. Milieukeur let op: watergebruik, verpakking en afval, biodiversiteit, dierenwelzijn en gewasbescherming. Energiegebruik moet worden geregistreerd en klimaatbelasting moet worden berekend. Het gebruik van duurzame energiebronnen is een keuzemaatregel en geen harde eis.  

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Milieukeur is behalve op planten ook te vinden op groente en fruit, varkensvlees, eieren, schoonmaakmiddelen en betonproducten. Meer informatie: www.milieukeur.nl.

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op milieucentraal.nl.


Laatste screening december 2017
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.