Kies uit keurmerken


Voedselkeurmerken

Je herkent vast wel een paar van de vele keurmerken die op voedingsmiddelen staan. Maar weet je ook precies waar ze voor staan, en hoe de controle is geregeld? Milieu Centraal zet keurmerken op een rij die iets zeggen over milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel.

Duurzaamheidskeurmerken helpen je kiezen in de winkel, omdat ze iets duidelijk maken dat niet te zien is aan de boodschappen zelf. Welke kipfilet afkomstig is van een biologische pluimveehouder bijvoorbeeld; welk fruit milieuvriendelijk is geteeld, en voor welke koffie de koffieboer een eerlijke prijs heeft gehad. Enkele keurmerken zijn wettelijk beschermd, zoals claims voor 'biologisch' en 'scharrelkippenvlees en scharreleieren'.

Voor alle keurmerken geldt dat alleen onafhankelijke controle de garantie geeft dat een keurmerk doet wat het belooft. Een product zonder keurmerk is niet per se minder goed, maar hoe eerlijk, milieu- of diervriendelijk het is, valt zonder keurmerk niet te zeggen. Kijk voor meer uitleg op Keurmerken, labels en logo's.

Tips

  • Ga eens na of een keurmerk of logo echt betekent wat je denkt - er bestaan veel misvattingen over. Informatie staat in deze rubriek, of op de website van het keurmerk.
  • Keurmerken op tropische producten (koffie, thee, chocolade) gaan meestal over eerlijke handel; keurmerken op dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren) stellen eisen aan diervriendelijkheid en soms ook milieubelasting.
  • Stuit je op een buitenlands biologisch keurmerk? Dat is even betrouwbaar als het Nederlandse, want in heel Europa gelden dezelfde wettelijke eisen.
  • Vind je een bepaald keurmerk misleidend, of lijkt het verwarrend veel op een ander logo? Je kunt een klacht indienen. Zie Keurmerken.