FSC Recycled (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

FSC Recycled (Papier)

Forest Stewardship Council (FSC) FSC is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier. Duurzaam beheerd bos en bron van hergebruikt papier Er zijn drie varianten van het FSC-keurmerk op papier: FSC-recycled staat op papier als 85 procent van de vezels bestaat uit hergebruikt papier af...

 • Milieu
 • Dierenwelzijn
 • N.v.t.
 • Mens & werk
 • N.v.t.
 • Controle
 • Transparantie
 • N.t.b.

Forest Stewardship Council (FSC) FSC is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier.

Duurzaam beheerd bos en bron van hergebruikt papier

Er zijn drie varianten van het FSC-keurmerk op papier:

 1. FSC-recycled staat op papier als 85 procent van de vezels bestaat uit hergebruikt papier afkomstig van de consumentenmarkt (zoals oude tijdschriften, kranten en verpakkingen); de rest is ook gerecycled papier, maar het papier kan dan afkomstig zijn uit andere bronnen (zoals restpapier uit de industrie).
 2. FSC-Mixed betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos.
 3. FSC 100% geeft aan dat de vezels volledig afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

FSC geeft heldere informatie en stelt strenge eisen aan de herkomst van de papiervezels, maar geen eisen aan het productieproces van papier (energie- en chemicaliëngebruik).

De controle op het FSC-keurmerk gebeurt door onafhankelijke instanties, zij het dat de accreditatieinstelling, het DuitseAccreditation Services International, niet erkend is door het International Accreditation Forum. FSC heeft hiervoor gekozen omdat ASI veel kennis en expertise op het gebied van verantwoord bosbeheer heeft. De degelijkheid van de controle zit dan tussen 'goed' en 'zeer goed' in. Milieu Centraal beschouwt FSC daarmee als voldoende betrouwbaar, mede omdat ze steun krijgt van zowel de milieubeweging als de Nederlandse overheid. Kijk voor meer details over producten met FSC-keurmerk en verkooppunten op www.fsc.nl.


Laatste screening 2014
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.