FSC 100% (Hout)

Keurmerk
Keurmerk

FSC 100% (Hout)

FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het kent twee niveaus, waarbij FSC 100% garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt. Bescherming van bos en mensen Het FSC-keurmerk stelt strenge eisen: Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelate...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het kent twee niveaus, waarbij FSC 100% garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt.

Bescherming van bos en mensen

Het FSC-keurmerk stelt strenge eisen:

  • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
  • Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen mag niet vanwege kans op erosie.
  • Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien.

Behalve eisen voor bosbeheer, hanteert FSC ook sociale eisen. FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan, en voorkomt dat bewoners om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.

Betrouwbaar

De controle op het FSC-keurmerk gebeurt door onafhankelijke instanties, zij het dat de accreditatieinstelling, het DuitseAccreditation Services International, niet erkend is door het International Accreditation Forum (zie ook keurmerken, labels en logo's). FSC heeft hiervoor gekozen omdat ASI veel kennis en expertise op het gebied van verantwoord bosbeheer heeft. De degelijkheid van de controle zit dan tussen 'goed' en 'zeer goed' in. Milieu Centraal beschouwt FSC daarmee als voldoende betrouwbaar, mede omdat ze steun krijgt van zowel de milieubeweging als de Nederlandse overheid.

Als FSC op een product staat, heeft u dus garantie dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. 'FSC mixed' garandeert dit voor een aandeel van tenminste 70 procent van het hout in het product.

Verkoop

Het FSC-keurmerk staat op producten van massief hout, maar ook op producten waarin hout of houtvezels zijn verwerkt, zoals plaatmateriaal, parket, deuren. FSC komt ook voor als keurmerk op papier. Kijk voor meer details over producten met FSC-keurmerk en verkooppunten op www.fsc.nl


Laatste screening 2014
?
Combined Shape

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.


Combined Shape