Friend of the sea

Keurmerk
Keurmerk

Friend of the sea

Friend of the Sea is een keurmerk voor wilde en gekweekte vis, schaal- en schelpdieren.  Welke eisen stelt Friend of the Sea? Bij kweekvissen mogen kwetsbare gebieden niet verstoord raken, moet de uitstoot van broeikasgassen stapsgewijs verminderd worden en zijn er eisen voor verwerking van het afvalwater. Ook mag de kweekvis niet ontsnappen, om vermenging met wilde vis te voorkomen. Bij de wilde vangst mag er maximaal 8 procent bijvangst z...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Friend of the Sea is een keurmerk voor wilde en gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. 

Welke eisen stelt Friend of the Sea?

Bij kweekvissen mogen kwetsbare gebieden niet verstoord raken, moet de uitstoot van broeikasgassen stapsgewijs verminderd worden en zijn er eisen voor verwerking van het afvalwater. Ook mag de kweekvis niet ontsnappen, om vermenging met wilde vis te voorkomen.

Bij de wilde vangst mag er maximaal 8 procent bijvangst zijn, waarvan geen bedreigde soorten. Verder mag er geen sprake zijn van overbevissing, de zeebodem mag niet verstoord worden en ook hier moet stapsgewijs de uitstoot van broeikasgassen verminderd worden.

Voor mens & werk zijn er eisen voor het salaris, toegang tot zorg, veiligheid en een verbod op kinderarbeid.

Friend of the Sea stelt geen eisen op gebied van dierenwelzijn (bijvoorbeeld een maximaal aantal vissen dat bij elkaar mag zitten of de slachttechniek).

Hoe is de controle geregeld?

De controle gebeurt door onafhankelijke en geaccrediteerde instellingen.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Op verschillende soorten wilde en gekweekte vis, schaal- en schelpdieren.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.