Fairtrade (Koffie, thee, chocola)

Top keurmerk
Top keurmerk

Fairtrade (Koffie, thee, chocola)

Het topkeurmerk Fairtrade biedt boerenorganisaties gegarandeerde prijzen en geeft coöperaties ontwikkelpremies voor gezondheid, onderwijs en bedrijfsvoering. Het stelt ook milieu-eisen. Welke eisen stelt het? Fairtrade betaalt boeren gegarandeerde prijzen en ontwikkelpremies. Boeren zijn verplicht om zich te verenigen in coöperaties. Werknemers op plantages moet zich verenigen in werknemerscomités. Op verzoek krijgen boerenorganisaties een d...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Het topkeurmerk Fairtrade biedt boerenorganisaties gegarandeerde prijzen en geeft coöperaties ontwikkelpremies voor gezondheid, onderwijs en bedrijfsvoering. Het stelt ook milieu-eisen.

Welke eisen stelt het?

Fairtrade betaalt boeren gegarandeerde prijzen en ontwikkelpremies. Boeren zijn verplicht om zich te verenigen in coöperaties. Werknemers op plantages moet zich verenigen in werknemerscomités. Op verzoek krijgen boerenorganisaties een deel van de prijs vooruitbetaald om hun leden direct na de oogst te kunnen uitbetalen. Dit kan misbruik door opkopers voorkomen. Fairtrade stimuleert langdurige handelsrelaties (minimaal 2 jaar).

Fair Trade stelt ook milieu-eisen. Allereerst: voldoen aan nationale en internationale milieuregelgeving. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar regelgeving wordt niet in alle landen even goed gecontroleerd. Bepaalde gevaarlijke bestrijdingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, er gelden eisen voor afval- en waterbeheer, en boeren moeten kunnen aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Er zijn geen eisen over ontbossing, maar schade aan gebieden met hoge biologische, economische of culturele waarde moet voorkomen worden.

Samengestelde producten

Bij samengestelde producten, zoals hagelslag, moeten alle ingrediënten waar Fairtrade een standaard voor heeft gecertificeerd zijn. Ingrediënten waar geen standaard voor is, zoals melk in melkchocola, mogen er gewoon inzitten (zonder certificering). Wel moet het product uit minimaal 20% Fairtrade-ingrediënten bestaan.

Fairtrade cocoa program 150x60.jpg

Er zijn varianten van het Fairtrade logo die garanderen dat alleen een specifiek ingrediënt Fairtrade gecertificeerd is: bijvoorbeeld alleen de cacao in de chocola, maar niet de suiker. In dat geval staat op het Fairtrade logo dat het om het cacaoprogramma gaat. Deze variant is er voor cacao, suiker en katoen.

Fairtrade = Max Havelaar

Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988). In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is het keurmerk Fairtrade geworden. In Nederland komt het Fairtrade logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar Netherlands.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Producten met het Fairtrade keurmerk worden verkocht in supermarkten, natuurvoedingswinkels en wereldwinkels. 

Meer informatie


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.