Fairtrade (Cosmetica)

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade (Cosmetica)

Het keurmerk kan op cosmeticaproducten staan als er Fairtrade ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes. Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988). In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiat...

  • Milieu
  • Zie omschrijving
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Het keurmerk kan op cosmeticaproducten staan als er Fairtrade ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes.

Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988). In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is het keurmerk Fairtrade geworden. In Nederland komt het Fairtrade logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Fairtrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Fairtrade biedt de teler prijsgaranties. Er is een Fairtrade-premie voor bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid. Het is niet duidelijk of Fair Trade voor producten voor persoonlijke verzorging een minimumpercentage hanteert van Fair Trade producten. Voor voedingsmiddelen doen ze dit wel: minimaal 20% van de ingrediënten (minus water) met gecertificeerd zijn. De beoordeling op ‘Mens en werk’ gaat alleen over de Fair Trade ingredienten in het product.

Behalve voor eerlijke handel, zijn er ook eisen op gebied van milieubelasting voor landbouw ingrediënten. Zo is er een lijst met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die producenten niet mogen gebruiken en producenten moeten aantonen dat zij gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen minimaliseren. Het is niet duidelijk of er ook milieueisen zijn voor de rest van de ingrediënten, bijvoorbeeld over de afbreekbaarheid, of ze giftig zijn voor waterorganismen, en of microplastics zijn toegestaan. We kunnen dan ook geen milieubeoordeling geven voor producten met dit keurmerk.

Hoe is de controle geregeld? 

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Producten voor persoonlijke verzorging.


Laatste screening 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.