Fairtrade (Cosmetica)

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade (Cosmetica)

Het keurmerk kan op cosmeticaproducten staan als er Fairtrade ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes. Welke eisen stelt het keurmerk? Fairtrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Fairtrade biedt de teler prijsgaranties. Er is een Fairtrade premi...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Het keurmerk kan op cosmeticaproducten staan als er Fairtrade ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Fairtrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Fairtrade biedt de teler prijsgaranties. Er is een Fairtrade premie voor bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid. Producten moeten minimaal 20 procent Fairtrade ingrediënten bevatten om het keurmerk te mogen dragen.

Behalve voor eerlijke handel, zijn er ook eisen op gebied van milieubelasting. Zo is er een lijst met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die producenten niet mogen gebruiken en producenten moeten aantonen dat zij gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen minimaliseren. De milieubeoordeling bij dit keurmerk gaat alleen over de Fairtrade ingrediënten in het product, niet over de rest van de ingrediënten.

Hoe is de controle geregeld? 

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Cosmeticaproducten.


Laatste screening 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.