Fairtrade (cosmetica)

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade (cosmetica)

Het keurmerk kan op cosmeticaproducten staan als er fairtrade-ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes. Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988). In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiati...

  • Milieu
  • Zie informatie
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het keurmerk kan op cosmeticaproducten staan als er fairtrade-ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes.

Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988). In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is het keurmerk Fairtrade geworden. In Nederland komt het Fairtrade-logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Fairtrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Fairtrade biedt de teler prijsgaranties. Er is een Fairtrade-premie voor bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid. Alle ingrediënten die Fairtrade kúnnen zijn in het product, moeten ook Fairtrade gecertificeerd zijn. Voor waterige producten als shampoo en douchegel moet het gehalte aan Faitrade-ingrediënten minstens 2% zijn, voor vettige producten als bodylotion minstens 5%. De beoordeling op ‘Mens en werk’ gaat alleen over de Fairtrade-ingrediënten in het product.

Behalve voor eerlijke handel, zijn er ook eisen op gebied van milieubelasting voor landbouwingrediënten die Fairtrade gecertificeerd zijn. Zo is er een lijst met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die producenten niet mogen gebruiken en producenten moeten aantonen dat zij het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen minimaliseren. Er zijn geen milieu-eisen aan de rest van de ingrediënten, bijvoorbeeld over de afbreekbaarheid, of ze giftig zijn voor waterorganismen, en of microplastics zijn toegestaan. Ook zijn er geen eisen voor de productie (energie- en watergebruik en afvalbeheer). De verpakking moet waar mogelijk van gerecycled materiaal zijn, of van biologisch afbreekbaar materiaal.

Hoe is de controle geregeld? 

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Producten voor persoonlijke verzorging.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening maart 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.