Fair Trade IBD

Keurmerk
Keurmerk

Fair Trade IBD

Fair Trade IBD is een internationaal keurmerk voor biologische landbouw en mens & werk. Eigenaar van Fair Trade IBD is een Braziliaans instituut: Instituto Biodinâmico for Rural Development (IBD). Welke eisen stelt Fair Trade IBD? Fair Trade IBD garandeert biologische landbouw en goede werkomstandigheden voor de boeren en stimuleert een eerlijke prijs voor de boeren. Fair Trade IBD draait om verbetering van de levensomstandigheden van kl...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Fair Trade IBD is een internationaal keurmerk voor biologische landbouw en mens & werk. Eigenaar van Fair Trade IBD is een Braziliaans instituut: Instituto Biodinâmico for Rural Development (IBD).

Welke eisen stelt Fair Trade IBD?

Fair Trade IBD garandeert biologische landbouw en goede werkomstandigheden voor de boeren en stimuleert een eerlijke prijs voor de boeren. Fair Trade IBD draait om verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren en het verhogen van zelfredzaamheid - er is bijvoorbeeld aandacht voor landrechten van de inheemse bevolking.

Boeren moeten voor Fair Trade IBD biologisch verbouwen, maar er gelden ook eisen voor arbeidsomstandigheden en eerlijke handel. Ook eist Fair Trade IBD een plan voor voortdurende verbetering op milieu en sociaal gebied. Handelaren betalen geen meerprijs voor producten met het Fair Trade IBD-keurmerk, maar Fair Trade IBD vraagt wel om (niet verplicht) geld beschikbaar te stellen voor het verbeterplan.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen onafhankelijke controle: IBD voert zelf de controles uit. IBD is wel een geaccrediteerde organisatie.

Waar kun je het keurmerk vinden?

In Nederland kun je Fair Trade IBD tegenkomen op sojadrank, maar ook op andere biologische producten uit China, Thailand, India, Nieuw Zeeland.

Lees meet over Biologisch eten en Tropische producten.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.