Europees Keurmerk voor Biologisch (Vis)

Top keurmerk
Top keurmerk

Europees Keurmerk voor Biologisch (Vis)

Het Europese keurmerk voor biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval vis. Welke eisen stelt het? Er zijn strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu. Vissen leven minder dicht op elkaar, de natuurlijke leefomgeving wordt zoveel mogelijk nagebootst en de vissen zonder bewustzijn worden geslacht. Antibioticagebruik is verboden. Het aandeel wilde vis in het visvoer is en die wilde vis moet duur...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Het Europese keurmerk voor biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval vis.

Welke eisen stelt het?

Er zijn strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu. Vissen leven minder dicht op elkaar, de natuurlijke leefomgeving wordt zoveel mogelijk nagebootst en de vissen zonder bewustzijn worden geslacht. Antibioticagebruik is verboden. Het aandeel wilde vis in het visvoer is en die wilde vis moet duurzaam zijn gevangen.

Het Europese keurmerk geeft de garantie dat het een biologisch product is. Naast het EU-keurmerk kan ook een nationaal keurmerk voor biologische landbouw op de verpakking staan. Soms stelt zo'n nationaal keurmerk extra eisen, maar niet altijd.

Het Europees keurmerk voor biologische zuivel is een topkeurmerk: het is één van de beste keurmerken voor vis.

Hoe is de controle geregeld?

Er is in alle EU-landen onafhankelijke controle door een geaccrediteerde organisatie. In Nederland is dat Skal. Er is ook een sanctiebeleid. 

Waar kun je het vinden? 

Het keurmerk is er alleen voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Onder meer gekweekte zalm, kabeljauw, forel en garnalen.

Meer informatie

Heeft betrekking op

Grondstoffen


Laatste screening september 2016
?
Combined Shape

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.


Combined Shape