Europees Ecolabel (Kleding)

Keurmerk
Keurmerk

Europees Ecolabel (Kleding)

Het Europees Ecolabel stelt zowel milieu eisen als sociale eisen aan de productie van kledingvezels, de verwerking tot stoffen en het naaien van de kledingstukken in de naaiateliers. Ook ander textiel, zoals beddengoed en meubelstoffen, kunnen het Europees Ecolabel dragen. Stimuleert biologische landbouw Het Ecolabel bevordert het gebruik van gerecyclede vezels en stimuleert het gebruik van katoen afkomstig uit biologische of geïntegreerde l...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Zie omschrijving
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Het Europees Ecolabel stelt zowel milieu eisen als sociale eisen aan de productie van kledingvezels, de verwerking tot stoffen en het naaien van de kledingstukken in de naaiateliers. Ook ander textiel, zoals beddengoed en meubelstoffen, kunnen het Europees Ecolabel dragen.

Stimuleert biologische landbouw

Het Ecolabel bevordert het gebruik van gerecyclede vezels en stimuleert het gebruik van katoen afkomstig uit biologische of geïntegreerde landbouw. Er zijn eisen op het vlak van watervervuiling, (giftige) hulpstoffen en chemicaliën, gewasbeschermingsmiddelen en energiegebruik. De eisen verschillen per materiaalsoort, en er wordt geen milieuvoorkeur uitgesproken voor bepaalde materialen. Ook eist het Europees Ecolabel een kwalitatief hoog eindproduct waarbij slijtage door wassen en drogen tot een minimum beperkt moet blijven.

Naast milieu eisen stelt het keurmerk sociale eisen die gebaseerd zijn op de internationale handelsstandaard van de VN, waaronder verbod op kinderarbeid, acceptabele werktijden, gezonde en veilige werkomstandigheden, etc. Er zijn geen eisen aan leefbaar loon, eerlijke prijs en langdurige handelsrelaties.

Het keurmerk stelt geen dierenwelzijnseisen aan de wolproductie.

In Nederland zijn onder meer babykleding, dames- en werkkleding, tentstoffen en badstoffen te koop met het Europese Ecolabel.

Eigenaar en controle

Hoewel de Europese Unie eigenaar is, beheert Stichting Milieukeur het Europees Ecolabel in Nederland. Het is een betrouwbaar keurmerk, want er vindt onafhankelijke controle plaats. Kijk voor meer informatie opwww.europeesecolabel.nl, en www.smk.nl.

Kijk op http://ec.europa.eu/ecat/ (Engelstalig) voor leveranciers van producten met Europees Ecolabel.


Laatste screening december 2017
?
Combined Shape

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.


Combined Shape