Elita

Bedrijfslogo
Bedrijfslogo

Elita

Elita is een bedrijfslogo voor rundvlees van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend. Welke eisen stelt het? Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van koeien met het logo Elita. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is deze te present...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Elita is een bedrijfslogo voor rundvlees van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend.

Welke eisen stelt het?

Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van koeien met het logo Elita. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is deze te presenteren als meerwaarde van een keurmerk. Verder komen de koeien uit Nederland en hebben ze ruime stallen met weidegang. Afklalven is natuurlijk, klaveren blijven minstens 5 maanden bij moeder. Transport naar de slachterij duurt maximaal een uur. Er zijn geen concrete eisen aan binnen-/buitenruimte en stalcondities, afmestfase of ingrepen. Er is geen informatie over (onverdoofd) castreren en onthoornen.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen aantoonbare controle en geen sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Het rundvlees is te koop bij verschillende slagers.

Meer informatie

Meer informatie: Dat zegt genoeg

Lees meer over de milieu-impact van vlees.

 


Laatste screening September 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.