Dolfijnvriendelijk gevangen tonijn

Bedrijfslogo
Bedrijfslogo

Dolfijnvriendelijk gevangen tonijn

Dolfijnvriendelijk gevangen tonijn is een bedrijfslogo. Er zijn allerlei variaties van het logo. Overeenkomsten zijn een springende dolfijn en vaak de woorden dolfijnvriendelijk, dolphin friendly of safe. Welke eisen stelt het beeldmerk? Op bijna alle blikjes tonijn staat een logo met een dolfijn. Er zijn vele variaties. De logo's suggereren dat de tonijn gevangen is zonder dolfijnsterfte door bijvangst. Bedrijven die dit logo op hun blikjes...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Dolfijnvriendelijk gevangen tonijn is een bedrijfslogo. Er zijn allerlei variaties van het logo. Overeenkomsten zijn een springende dolfijn en vaak de woorden dolfijnvriendelijk, dolphin friendly of safe.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Op bijna alle blikjes tonijn staat een logo met een dolfijn. Er zijn vele variaties. De logo's suggereren dat de tonijn gevangen is zonder dolfijnsterfte door bijvangst. Bedrijven die dit logo op hun blikjes tonijn zetten, gebruiken naar eigen zeggen geen drijfnetten en vissen niet op tonijn in de buurt van dolfijnen.

Geelvintonijnen en dolfijnen zwemmen samen op. Als op geelvintonijn gevist wordt met ring- en drijfnetten kunnen dolfijnen in de netten verstrikt raken en sterven. Het logo staat soms ook op blikjes skipjack tonijn. Deze tonijnsoort heeft niet hetzelfde leefgebied als dolfijnen. Bijvangst van dolfijnen komt bij skipjack tonijn dus per definitie niet voor. Het logo voegt hier niks toe.

Het logo gaat alleen over de bijvangst van dolfijnen en niet over die van andere dieren (bijvoorbeeld schildpadden en haaien). Ook zijn er geen eisen aan het voorkomen van overbevissing van de tonijn zelf.

Hoe is de controle geregeld?

Het is onduidelijk hoe de controle verloopt. Alleen van het SAFE-logo van het Earth Island Institute is dit bekend, dat logo kan daarom als betrouwbaar worden beschouwd.

Waar kun je het beeldmerk vinden?

Op blikjes tonijn. 

Lees meer over de milieu-impact van vis.

 


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.