Doerak

Bedrijfslogo
Bedrijfslogo

Doerak

Doerak is een bedrijfslogo op varkensvlees van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend. Welke eisen stelt het? Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van varkens met het logo Doerak. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is deze te pres...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Doerak is een bedrijfslogo op varkensvlees van Veldhoven Kipproducten, waarvan onduidelijk is hoe het gecontroleerd wordt. De presentatie van de kenmerken is soms misleidend.

Welke eisen stelt het?

Veldhoven benoemt verschillende kenmerken van varkens met het logo Doerak. Sommige van die kenmerken (zoals geen preventief gebruik van antibiotica en volledig plantaardige voeding) zijn wettelijk verplicht, waardoor het misleidend is deze te presenteren als meerwaarde van een keurmerk. Verder komen de varkens uit Nederland, leven ze buiten in familieverband in weides met een grote modderpoel. Het transport naar de slachterij duurt minder dan een uur. Er zijn verder geen concrete eisen aan binnen- en buitenruimte, afleidingsmateriaal of ingrepen. Castratie en het couperen van staarten is toegestaan.

Varkens met het logo Doerak hebben een beter leven dan reguliere varkens. Het logo gaat iets verder dan sommige keurmerken voor varkensvlees, maar blijft achter bij andere.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen aantoonbare controle en geen sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Het varkensvlees is te koop bij verschillende slagers.

Meer informatie

Meer informatie: Dat zegt genoeg.

Lees meer over de milieu-impact van vlees.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.