Cradle to Cradle Papier (Zilver)

Keurmerk
Keurmerk

Cradle to Cradle Papier (Zilver)

C2C is een internationaal keurmerk met vijf niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Het is onder andere te vinden op papier en zonnepanelen. In Nederland is papier met C2C-zilver verkrijgbaar. Er zijn eisen voor chemicaliën-, energie- en watergebruik, maar geen eisen voor de herkomst van de vezels. Kopieerpapier dat in Nederland te koop is met het Cradle-to-cradlekeurmerk, draagt ook het keurmerk Blauer Engel; het sanitairpapier met C...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

C2C is een internationaal keurmerk met vijf niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Het is onder andere te vinden op papier en zonnepanelen. In Nederland is papier met C2C-zilver verkrijgbaar. Er zijn eisen voor chemicali├źn-, energie- en watergebruik, maar geen eisen voor de herkomst van de vezels.

Kopieerpapier dat in Nederland te koop is met het Cradle-to-cradlekeurmerk, draagt ook het keurmerk Blauer Engel; het sanitairpapier met C2C-keurmerk draagt ook het Europees Ecolabel en FSC-keurmerk. De meerwaarde van C2C-keurmerk ten opzichte van de andere keurmerken is beperkt, aangezien de eisen van de zilvercertificering zwak zijn.

Filosofie

De filosofie achter Cradle-to-cradle (van wieg tot wieg, ofwel: kringloop) is dat alle materialen na gebruik in een product nuttig inzetbaar zijn in een ander product. Bij papier is dit echter per definitie zo: alle papier is recyclebaar (tenzij de vezels na zes keer recyclen te kort zijn geworden). Om het keurmerk te krijgen hoeft de producent geen gerecycelde vezels te gebruiken, of houtvezels uit duurzaam beheerde bossen. Bedenker van het C2C-concept is het Amerikaanse adviesbureau McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC). Meer informatie: www.mbdc.com en www.c2ccertified.org.

De controle voor de certificeringen gebeurt eens per 2 jaar door onafhankelijke bureaus, die hier echter niet voor geaccrediteerd zijn.


Laatste screening 2014
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.