Better Cotton Initiative

Keurmerk
Keurmerk

Better Cotton Initiative

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals H&M, Adidas en Ikea). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals H&M, Adidas en Ikea). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt alleen eisen aan de teelt voor vezelproductie, in dit geval van katoen.

BCI schrijft geen specifieke methodes of technologieën voor, maar laat boeren/plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. De focus ligt op continue verbetering. Daarbij maakt ze onderscheid tussen kleine boeren en middelgrote & grote plantages. Een belangrijk verschil met biologisch katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en bestrijdingsmiddelen toestaat.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan

  • grondstof- en vezelproductie: minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen, efficiënt watergebruik (maar geen verbod op teelt in waterschaarse regio’s), aandacht voor bodemgezondheid en bescherming van natuurlijke leefomgeving.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk de volgende eisen aan

  • grondstof- en vezelproductie: geen kinder- en dwangarbeid, werknemers hebben het recht om in een vakbond te verenigen, acceptabele werktijden, minimumloon (maar geen leefbaar loon) en gezonde en veilige werkomstandigheden.

BCI stelt geen eisen aan energiegebruik of het beheersen van afvalstoffen en chemicaliën.

Hoe is de controle geregeld?

BCI is ‘full member’ van de internationale vereniging voor duurzaamheidsstandaarden ISEAL. Leden van deze vereniging adviseren en controleren elkaar bij het opstellen van eisen, controleren van effecten en verbeteren van de standaard.

Op welke soort producten is het beeldmerk te vinden?

Katoenen kleding.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.