Beter Leven 3 sterren (vlees)

Top keurmerk
Top keurmerk

Beter Leven 3 sterren (vlees)

Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het zegt iets over dierenwelzijn. Er zijn drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren. Welke eisen stelt Beter Leven? Het Beter Leven Keurmerk voor vlees zegt iets over het welzijn van de runderen, kalfjes, kippen, konijnen en varkens. Wat een ster precies betekent, hangt af van de diersoort, maar algemeen geldt: 1 ster staat op vleesproducten met een kleine verbetering van dierenwelzijn ten opzic...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het zegt iets over dierenwelzijn. Er zijn drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren.

Welke eisen stelt Beter Leven?

Het Beter Leven Keurmerk voor vlees zegt iets over het welzijn van de runderen, kalfjes, kippen, konijnen en varkens. Wat een ster precies betekent, hangt af van de diersoort, maar algemeen geldt:

  • 1 ster staat op vleesproducten met een kleine verbetering van dierenwelzijn ten opzichte van gangbare vleesproducten.
  • 2 sterren staan op producten die wat verder gaan op het gebied van dierenwelzijn, maar nog niet zo goed zijn als biologische producten.
  • 3 sterren staan op biologische producten of producten met een vergelijkbaar dierenwelzijn. 

De grootste verschillen tussen de 3 niveaus zitten in de ruimte die de dieren krijgen, stalcondities (bijvoorbeeld stro op de vloer en afleidingsmateriaal), of de dieren naar buiten kunnen en de transportduur. De dieren mogen niet zonder bedwelming geslacht worden.

Beter Leven 3 sterren is een topkeurmerk: één van de beste keurmerken voor vlees.

Het diervriendelijkste vlees is vaak ook het duurst, en dat is een drempel voor verkoop. De Dierenbescherming streeft daarom via het Beter Leven keurmerk naar tussensegmenten: vleesproducten waarvan het niveau van dierenwelzijn ligt tussen dat van de gangbare en de biologische veehouderij in, met een prijs die maar iets hoger ligt dan de gangbare producten.

Hoe is de controle geregeld?

Beter Leven wordt onafhankelijk gecontroleerd door een geaccrediteerde partij en er is een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Op verpakt rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, konijn en kip.

Lees meer over de milieu-impact van vlees.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.