Beter Leven 1 ster (eieren)

Keurmerk
Keurmerk

Beter Leven 1 ster (eieren)

Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het zegt iets over dierenwelzijn. Er zijn drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren. Welke eisen stelt het keurmerk? Het Beter Leven Keurmerk voor eieren zegt iets over het welzijn van de kippen. 1 ster staat voor een kleine verbetering in dierenwelzijn ten opzichte van gangbare eieren (scharreleieren). Zo hebben de leghennen een overdekte uitloop, is er een normaal dag- en nachtritme en komt er na...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie

Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het zegt iets over dierenwelzijn. Er zijn drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Beter Leven Keurmerk voor eieren zegt iets over het welzijn van de kippen. 1 ster staat voor een kleine verbetering in dierenwelzijn ten opzichte van gangbare eieren (scharreleieren). Zo hebben de leghennen een overdekte uitloop, is er een normaal dag- en nachtritme en komt er natuurlijk daglicht in de stallen. De kippen kunnen hun natuurlijk gedrag vertonen: ze kunnen een stofbad nemen, scharrelen, er wordt graan en maagkiezels gestrooid, er zijn strobalen, en er ligt strooisel op de bodem waardoor ze kunnen bodempikken. Er zijn geen eisen over snavels kappen.

Hoe is de controle geregeld?

Beter Leven wordt onafhankelijk gecontroleerd door een geaccrediteerde partij en er is een sanctiebeleid.

Waar kun je het keurmerk vinden?

Op doosjes eieren en op bewerkte producten waar eieren inzitten (zoals eiersalade). Bij bewerkte producten moet minstens 95% van de dierlijke ingrediënten aan de eisen van Beter leven voldoen.

Lees meer over de productie van eieren.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.