ASC

Top keurmerk
Top keurmerk

ASC

ASC is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het keurmerk wordt beheerd door de Aquaculture Stewardship Council. Wat zijn de eisen? Het keurmerk heeft onder andere regels voor minder en beter gereguleerd antibioticagebruik, duurzamer visvoer (meer plantaardig in plaats van wilde vis), het beschermen van de lokale biodiversiteit en ecosystemen, het energiegebruik, de uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer en gebruik van ...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

ASC is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het keurmerk wordt beheerd door de Aquaculture Stewardship Council.

Wat zijn de eisen?

Het keurmerk heeft onder andere regels voor minder en beter gereguleerd antibioticagebruik, duurzamer visvoer (meer plantaardig in plaats van wilde vis), het beschermen van de lokale biodiversiteit en ecosystemen, het energiegebruik, de uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer en gebruik van chemicaliën. Ook garandeert het keurmerk betere arbeidsomstandigheden voor het personeel en zijn er richtlijnen hoe kwekerijen rekening moeten houden met de lokale gemeenschap. De ASC-standaarden kennen daarnaast eisen voor optimale groei van de kweekvis die ook goed uitpakken voor het dierenwelzijn. Bijvoorbeeld eisen voor waterkwaliteit, stressvermindering en leefruimte. Er zijn geen welzijnseisen voor de slacht.

Veel van de criteria zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds, de viskwekers en wetenschappers.

ASC is één van de topkeurmerken voor kweekvis.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke, gecertificeerde controle en een duidelijk sanctiebeleid. Het ASC is full member van de ISEAL Alliance.

Waar kun je het keurmerk vinden?

In de supermarkt en bij viswinkels. Het keurmerk staat op allerlei soorten gekweekte vis en gekweekte schaaldieren en schelpdieren.


Laatste screening september 2016
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.