ASC

Top keurmerk
Top keurmerk

ASC

ASC is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het keurmerk wordt beheerd door de Aquaculture Stewardship Council. De standaard richt zich alleen op de meest commercieel interessante vis, schelp- en schaaldieren. Welke eisen stelt het keurmerk? Het keurmerk heeft voor verschillende soorten vis verschillende standaarden, waarbij alleen de koplopers van de sector kunnen voldoen aan de eisen. Dat betekent dat de eisen op bijvo...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

ASC is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het keurmerk wordt beheerd door de Aquaculture Stewardship Council. De standaard richt zich alleen op de meest commercieel interessante vis, schelp- en schaaldieren.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk heeft voor verschillende soorten vis verschillende standaarden, waarbij alleen de koplopers van de sector kunnen voldoen aan de eisen. Dat betekent dat de eisen op bijvoorbeeld kweekzalm strenger zijn dan bijvoorbeeld cobia vis, omdat de zalmsector al verder is met verduurzaming dan cobia.

Eisen hebben betrekking op het beschermen van de lokale biodiversiteit en ecosystemen, gebruik van chemicali├źn, voer en regels voor minder en beter gereguleerd antibioticagebruik. Ook garandeert het keurmerk betere arbeidsomstandigheden voor het personeel en zijn er richtlijnen hoe kwekerijen rekening moeten houden met de lokale gemeenschap. De ASC-standaarden kennen daarnaast eisen voor optimale groei van de kweekvis die ook goed uitpakken voor het dierenwelzijn. Bijvoorbeeld eisen voor waterkwaliteit, stressvermindering en leefruimte. Er zijn geen welzijnseisen voor transport en slacht.

Veel van de criteria zijn met behulp van het Wereld Natuur Fonds opgesteld door diverse milieuorganisaties, de viskwekers en wetenschappers.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door geaccrediteerde organisatie

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk staat op diverse soorten gekweekte vis en gekweekte schaaldieren en schelpdieren.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.